Jong040:

Structurele

jongerenparticipatie

Hoe zorg je dat je als gemeenteraad input krijgt van jongeren (16-27 jaar)? Op een manier waar niet alleen usual suspects of zeer betrokken jongeren aan mee doen. In 2019 is Jong040 opgezet door Eindhovense jongeren, jongerenwerkers en de raadswerkgroep ‘In Contact met de Stad’. Een succesvolle proef van 2 jaar.

Vraag van de Gemeente Eindhoven 

Na 3 jaar heeft de gemeente Eindhoven, afdeling sociaal domein, Jong040 overgenomen. Middels een aanbesteding zijn zij op zoek gegaan naar een onafhankelijke partij die Jong040 kan laten groeien, de vindbaarheid te vergroten en te begeleiden. Jong & Je Wil Wat heeft de aanbesteding gewonnen. 

Wat is Jong040? 

Jong040 vertegenwoordigt de stem van jonge Eindhovenaren. Ze maken de wensen en behoefte die bij jongeren spelen zichtbaar én bedenken oplossingen in de vorm van gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad van Eindhoven. 

Onze aanpak

Jong & Je Wil Wat vindt dat jongerenparticipatie voor álle jongeren in Eindhoven beschikbaar moet zijn. Op een manier die bij hen past. Zodat zij zich betrokken voelen en invloed hebben op onderwerpen die hen aangaan. Jong040 werkt daarom in drie lagen: 

  1. Kernteam
    Het kernteam is een groep van vaste gezichten die elke twee weken betrokken zijn bij gevraagd en ongevraagd advies. Het kernteam begon half juli 2022 met 8-10 leden en is uitgegroeid tot 25 leden.

  2. Friends
    Friends zijn jongeren en organisaties die graag betrokken zijn bij Jong040 op een moment dat het bij hen past. Dat kan een losse sessie zijn, een specifiek thema of bijvoorbeeld het invullen van een vragenlijst.

  3. De stad
    Elk advies spreekt Jong040 minimaal 30 jongeren in de stad Eindhoven via straat- of locatie-interviews. Zo hebben ook jongeren die niet direct betrokken zijn de kans om hun mening te geven over het thema waar Jong040 mee aan de slag is. 

Per thema werken de leden van Jong040 in 6-8 bijeenkomsten aan een zelfgekozen thema. Jong & Je Wil Wat begeleidt het proces om tot een advies te komen. Daarnaast zijn er in elk thema beleidsmakers, gemeenteraadsleden en experts betrokken. 

Om voldoende jongeren, de politiek en de stad te betrekken heeft Jong & Je Wil Wat gewerkt aan de zichtbaarheid. We hebben een huisstijl ontwikkeld, ansichtkaarten, totebags en boekjes ontwikkeld. En onze social media pagina’s op Instagram, TikTok en LinkedIn spelen een grote rol. 

De resultaten

Jong040 is onder de begeleiding van Jong & Je Wil Wat gegroeid van 10+ naar 50+ leden. Iets waar we trots op zijn. Het advies over armoede is vertaald in een bijdrage van Jong040 aan de app Kwikstart. Op basis van het advies over mentale gezondheid wordt er momenteel gewerkt aan een boekje met tips voor jongeren. En dat is precies wat we hoopten: dat Jong040 niet alleen een groep jongeren is die met elkaar adviezen vormen, maar dat er ook uit die adviezen nieuwe of verbeterde initiatieven ontstaan. 

Wil je meer weten over Jong040 of bijdragen? Bekijk de website. Zelf aan de slag met jongerenparticipatie? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak een afspraak met Nina.

Deel deze pagina:

Beoordeling opdrachtgever:

Samenwerken?

Ja, graag!

Wil jij jongeren bereiken met communicatie, beleid, onderzoek of jongerenparticipatie? Maak direct een afspraak om te sparren of laat je vraag achter.

Nina Hoek van Dijke
Founder

bekijk andere cases