Gemeente Helmond

Jongerenparticipatie in

de Jeugdvriendelijke stad

De wethouder Jeugd, Onderwijs en Gezondheid van de gemeente Helmond heeft Helmond als Jeugdvriendelijke Stad omarmd. Met digitale vragenlijsten, panelgesprekken voor kinderen, jongeren en organisaties is er opgehaald welke thema’s kinderen en jongeren belangrijk vinden en hoe daar inhoud aan gegeven kan worden. Hieruit is de jeugdagenda voortgekomen: hier staan onderwerpen op als armoede, discriminatie, gezondheid, onderwijs en duurzaamheid.

Vraag van de gemeente Helmond

De gemeente Helmond heeft Jong & Je Wil Wat gevraagd om uitvoering te geven aan deze jeugdagenda en daarmee de jongerenparticipatie voort te zetten. En meer bekendheid te geven aan de Jeugd vriendelijke stad.

 

Onze aanpak

Ruim 2 jaar voerden we met kinderen en jongeren uit Helmond verschillende sessies over thema’s uit de jeugdagenda, maar ook over de invloed van corona. In de sessies maakten we niet alleen de koppeling met de gemeente, maar betrokken we ook verschillende organisaties en partners. We bevroegen hen op waar zij jongeren over wilden horen. De vragen zijn omgezet in leuke creatieve sessies: van het onderwijs van de toekomst bouwen met Lego Serious Play tot een balspel om de associaties bijarmoede op te halen.

Het resultaat

Na 2 jaar heeft de gemeente Helmond de Jeugdvriendelijke Stad overgedragen aan het jongerenwerk in Helmond. Om de resultaten te vieren en het project over te dragen heeft Jong & Je Wil Wat een event georganiseerd en bedacht: Jeugd vriendelijke Stad Celebrates. 80 jongeren, partners en organisaties bezochten het event. Tijdens het programma gaven zij hun visie op jongerenparticipatie via zelfgemaakte Stop Motion videos. En als afsluitingen rijkten we de ‘Goude Rutger’ (een goude variant van de mascotte van de Jeugdvriendelijke Stad) uit aan jongeren en kinderen die betrokken zijn geweest bij de Jeugdvriendelijke stad.

 

Vooraf aan het event ontwikkelde we samen met vaste videopartner Studio LAFO een openingsvideo en de onderstaande after movie.


Ook aan de slag met jongerenparticipatie?

Neem contact op met Nina voor een kop koffie en dan praten we graag over de mogelijkheden.

Deel deze pagina:

“Met hun creativiteit, flexibiliteit en enthousiasme hebben ze ons geholpen bij het organiseren van een super evenement!”
“Jong & Je Wil Wat heeft voor Jeugdvriendelijke Stad verschillende sessies met kinderen en jongeren georganiseerd. De sessies waren goed doordacht, afgestemd op de doelgroep en behaalde het beoogde resultaat. Daarnaast hebben ze ons geholpen bij het organiseren van een evenement. Met hun creativiteit, flexibiliteit en enthousiasme hebben ze ons geholpen bij het organiseren van een super evenement! Ik heb intensief samengewerkt met Milou en Nina. Ze hebben ons niet alleen goed geholpen. Maar hebben ervoor gezorgd dat we te werk gingen als een team! Ik heb niets anders dan lof voor Jong & Je Wil Wat en raad een samenwerking met ze zeker aan!”
Christy van Crey, Communicatieadviseur Jeugdvriendelijke Stad Helmond - Beck Communicatie
Beoordeling opdrachtgever:

Samenwerken?

Ja, graag!

Wil jij jongeren bereiken met communicatie, beleid, onderzoek of jongerenparticipatie? Maak direct een afspraak om te sparren of laat je vraag achter.

Nina Hoek van Dijke
Founder

bekijk andere cases